Het Gentse stadsbier Artevelde is van oudsher zwart op wit verankerd in de Arteveldestad. Het verwijst naar Jacob van Artevelde. Hieronder vind je bijna alle antwoorden op vragen over Artevelde.
Wie was Jacob van Artevelde?
Voor wie in de geschiedenisles even zat te dromen: Jacob van Artevelde (1290-1345) was lakenkoopman, volksleider, staatsman. En een man van het volk? Da’s zeker. Hij dronk graag een biertje uit een pul.
Wat deed hij met het Franse verbod?
Frankrijk verbood het om nog zaken met Engeland te doen. Jacob van Artevelde legde het naast zich neer. Meer nog, hij hervatte de wolhandel met Engeland. Dat vonden we in Gent vrie wijs. Ook dacht hij goed over zaken na. Een voorbeeld? Om sterker te staan, maakte hij een stedenverbond tussen Gent, Brugge en Ieper.
Welk karakter typeert Jacob van Artevelde?
Jacob van Artevelde was een bezielende man met een brede visie, het karakter dat je vandaag terugvindt in onze bieren: open je geest, proef het leven. Artevelde. Wijs Gents bier.
Revolutionair. Levenslustig. Hartelijk.
We hebben de traditionele brouwcodes afgestoft en opgefrist
– een revolutionaire stap.
Waar wordt Artevelde gebrouwen?
Artevelde wordt levenslustig op smaak gebracht in de brouwketels van micro-brouwerij Artevelde op de Botermarkt in Gent. ‘Stadsbierder’ kan het niet.
Waarom verdient Artevelde een plaats in je hart?
Niets dan de waarheid en de waarheid: Artevelde is zwart op wit hét stadsbier van Gent. Het verdient een plaats in het hart en het dagelijks leven van alle Gentenaren (en al wie voorgoed of voor een dagje op ons grondgebied vertoeft).
Hoe zegt een échte Gentenaar dat je welkom bent?
Je bent hartelijk welkom, dat begrijp je natuurlijk wel. Maar in het onvervalst Gents? ’t Es zu leutig allemoal tuupetegoare.
Artevelde, bier verankerd in Gent
De bieren van Artevelde, die drink je als twintiger maar ook later.
Afin, zo lang mogelijk (want dan kan je het leven het best proeven).
Waar drink je Artevelde?
Je heft het glas in een warme en gastvrije omgeving, de stad Gent, bekend van zijn embleem waarin zwart en wit overheersen. Kom zeker langs in onze micro-brouwerij Artevelde op de Botermarkt.
Hoe drink je Artevelde?
Je drinkt Artevelde met een open geest. Want daarop mag iedereen in Gent trots zijn, net zoals op ons bier. Drink Artevelde samen met vrienden, collega’s en geliefden.
Wat is er in Gent nog te genieten?
De rondvaarten en de neuzekes, de Leie en de Schelde, de bloemen en de Boekentoren, het Lam Gods en de Vlaamse leeuw, de Buffalo’s en de Brugschepuurte, Artevelde Gentse Wijze en Artevelde Gentse Leute.
“Hallo, ik ben Artevelde.“
Volledige naam: Jacob Van Artevelde. Mijn naam verklapt dat mijn familie van Ertevelde afkomstig was. Ook wij kwamen toen al in vrede. Om het goede Gent welvaart te brengen.
Eerst was er mijn vader Jan, die al meevocht in de Guldensporenslag. En dan kwam ik, zwart op wit Gentenaar, lakenkoopman en makelaar, met heel wat gronden in mijn bezit. Ja, ik geef toe, deel mij maar bij de gegoede burgerij in.
Doe hem
nog eens wol
Toch was ik ook een man
van het volk.
Dronk graag een biertje uit een pul. En leidde de opstand van Gent tegen de Fransen en groeide in mijn rol als staatsman. Door de Honderdjarige Oorlog met Engeland konden we geen handel meer voeren met zakenpartners van over het Kanaal. Hoe ging ik – die ze ‘wijze man’ noemden – daar verandering in brengen?
Wel, op 6 januari 1340 hebben we hier in Gent de Engelsman Eduard III tot koning van Frankrijk gekroond. Daardoor kon de wolhandel met Engeland weer op gang komen. Dat vonden de Gentenaren wel wat.
Prosit,
Santé,
Gezondheid
Ik dacht
over veel
dingen na.
Ik dacht over veel dingen na.
Hoe kon ik mensen het goed met elkaar laten vinden? Ik maakte daarom een stedenverbond tussen Gent, Brugge en Ieper. En Vlaamse ambtenaren – ja, die bestonden toen al – kregen van mij de vrijheid om naast het Latijn en het Frans ook het Vlaams te gebruiken. Prosit, santé, gezondheid!
Drink er een Artevelde op mij
Ondanks mijn goede bedoelingen viel niet alles bij iedereen in goede aarde, wat wil je? Toen ik op 24 juli 1345 terugkwam van onderhandelingen met de Engelse koning, ben ik hier in Gent op het binnenplein van mijn huis aan de Kalandeberg een kopje kleiner gemaakt. Wapen: een hakbijl. Dader: Thomas Denijs, een wever.
Maar daar weet ik niet veel meer van. We waren beter eerst een Artevelde gaan drinken in de microbrouwerij op de Botermarkt. Dat is vlakbij en dan was het zover niet gekomen.
“Is het een wijs idee om Artevelde te proeven?
Doe het samen met andere Gentenaren (en de rest van de wereld).
’t Is leutig én superintelligent.”